طب سنتی ایرانی  (TRADITIONAL IRANIAN MEDICINE: TIM)               

کشور ما ایران دارای میراث ارزشمندی چون حکیم ابوعلی سینا و حکیم جوزجانی است که طب و علوم مرتبط با آن را برایمان به یادگار گذاشته‌اند. آنچه مسلم است ایشان و سایر بزرگان طب گذشته، به تمامی علوم عصر خود مسلط بودند و از این بابت آنها را حکیم می‌نامیدند. نحوه و روش درمان آنها بر پایه طبیعت بدن و اخلاط و هماهنگی و یک‌سوئی آنها با طبیعت بیرون و گیاهان بوده است که امروزه تحت عنوان طب سنتی نسل اول شناخته می‌شود. این وظیفه بر ماست که با گذر زمان و پیشرفت علوم و با نگاهی دوباره و پویا به علوم جدید، طب سنتی نسل دوم، سوم و چهارم را پایه‌گذاری کنیم. این سایت به بررسی طب سنتی ایرانی و آشنائی مختصری با سایر طب‌های مکملی که در کشور ما کم و بیش رایج هستند، می‌پردازد.

طب سنتی در اصطلاح به طب قدیمی، تاریخی و فرهنگی یک کشور اطلاق می‌گردد. در کشور ما این روش درمان به طب سنتی ایرانی معروف است که اصول آن بر پایه شناخت مزاج با استفاده از روش‌های مختلف و بررسی علائم ظاهری، نحوه کارکرد گوارش، نبض، عنبیه و … است.

برای تعریف طب مکمل بهتر است اینگونه مطلب را عنوان نمود که اگر طب سنتی یک کشور به کشور دیگری انتقال یابد، در آن کشور به عنوان طب مکمل شناخته می‌شود. از مشهورترین آنها در ایران می‌توان از ایریدولوژی، همیوپاتی، زبان‌شناسی، طب سوزنی، اوریکولوتراپی و سوجوک و … نام برد.

هر طب، فلسفه و مبانی خاصی دارد که با توجه به آن، بیماری بررسی و درمان می‌گردد. بهره‌مندی و استفاده از علوم درمانی موجود و همچنین یافته‌های ارزشمند علمی موجود در طب رایج می‌تواند کمک بسیار مناسبی برای انتخاب روش درمان در طب سنتی نسل دوم و سوم باشد. شایسته است برای درمان با استفاده از منابع طبیعی و ارگانیک و استعدادهای موجود در جهان پیرامون، این هم‌سوئی در علوم قبل و نوین را ایجاد کنیم تا روش درمانی تلفیقی و مناسبی تحت عنوان طب سنتی نسل چهارم ایجاد کرده باشیم که نه‌تنها شکاف میان این دو روش درمانی (سنتی و نوین) را در خود نداشته باشد، بلکه با بهره‌مندی از آن در تشخیص به روش‌های بهتری برای درمان توسط گیاهان داروئی یا روش‌های درمانی دیگر پرداخت. بدون هیچ اغراقی باید به این نکته توجه ویژه‌ای داشت که طب رایج با بهره‌مندی از وسایل و تجهیزات پیشرفته، دریچه‌های تازه‌ای گشوده که به واسطه آنها می‌توان برخی تغییرات و عوارض داخلی را بهتر شناسائی کرد.

برای درک بهتر مفاهیم مطرح‌شده، معرفی برخی از طب‌های مکمل شناخته‌شده در جامعه و توضیح آنها لازم است.

 

تهیه کتاب آموزشی طب سنتی